KALENDER

Program hösten 2019 

Vi välkomnar alla våra medlemmar till en spännande höst tillsammans med oss i konstföreningen! 

SEPTEMBER

STJÄRNHOLMS SKULPTURPARK Söndagen den 22 september 2019 

Med egen bil tar vi oss till Stjärnholm där vi, tillsammans med Carl Wellander som guide, får uppleva ” SKULPTURER OM HIMMEL OCH JORD” i den vackra parken klockan 13.30 – 14.30 Ett 30-tal verk speglar tro, hopp och kärlek av samtida svenska skulptörer. Parken vill bidra till en dialog mellan konsten och kyrkan.
Efter vandringen samlas vi och njuter av en kopp kaffe med bulle tillsammans med Peter Dewoon som svara på frågor om utställningen och även berätta hur förarbetet inför den har fungerat.

När: Söndagen den 22 september 2019
Var: Stjärnholms Slottspark
Tid: Kl 13.30 – ca 15.30
Inträde: Guidningen är utan kostnad för medlemmar, för vänner 70:-/pp.
Anmälan: Till Agneta Emilson på mobil 070 5348843 eller mail a.emilson@comhem.se

Senast anmälningsdag 15 september. Kaffe & bulle 60:-
Vi ses på parkeringen klockan 13.15 och vandrar gemensamt upp till parken.
Om du behöver skjuts så meddela det vid anmälan.

OKTOBER


Fotograf: Ivar Sviestin

TITTA, EN KROKODIL! Onsdagen den 30 oktober 2019
Vår egen styrelseledamot, konstprofessor Tom Sandqvist, presenterar sin senaste bok ”Titta, en Krokodil!” Ett spännande möte med två av historiens största personligheter i det litterära och konstnärliga Ryssland.

Titta, en krokodil! En av Anton Tjechovs bästa vänner var konstnären Isaak Levitan. Tom Sandqvist har skrivit en essäistisk fiktion kring den komplicerade vänskapen mellan Antosja och Levitasja, som de själva kallade sig. Båda var centrala gestalter i det konstnärliga och litterära Ryssland under slutet av 1800-talet, både deltog i det livaktiga sällskapslivet i Moskva, men på olika villkor, Tjechov som sonson till en livegen, Levitan som ”papperslös” jude samtidigt som de antisemitiska strömningarna tilltog i styrka i synnerhet efter mordet på kejsar Alexander II. Det som band dem samman var känslan av ett ömsesidigt utanförskap, ett slags av vemod präglat främlingskap i tillvaron. Bokförlag: Ekström & Garay.

När: Onsdagen den 30 oktober 2019
Var: NK-villan Nyköping
Tid: Kl 18.00 Inträde: 100 :- Icke medlemmar: 150:-
Anmälan: Behövs ej Frågor: Agneta Åhl på mobil 070-614 28 06 eller mail agnetaahl@telia.com

Tom Sandqvist, bosatt i Lid, är inte bara en internationellt uppmärksammad konstvetare, utan även känd som skönlitterär författare. Han har gett ut romanerna Det turkiska huset (2002), Romanen om örfilen (2015) och Efterlämnad egendom (2017), flera konstvetenskapliga studier fokuserade på den central- och östeuropeiska modernismen och den östjudiska kulturen samt en lång rad essäsamlingar. Tom Sandqvist har prisbelönats av bland andra Svenska Akademien, Holger Schildts förlag, Svenska Litteratursällskapet och Finlands Svenska Television (romanpriset). 2019 erhöll han Längmanska Kulturfondens stora kulturpris.


NOVEMBER

 

PASSION, PENGAR ELLER POLITIK om konstinvesteringar

En spännande resa till Stockholm i november. Vi besöker SEB:s nya huvudkontor i Solna och får där en föreläsning med konstrådgivare Karolina Bertorp, Moderna Samlare, samt en exklusiv visning av konstsatsningen som väcker känslor både bland kunder och anställda. Därefter intas lunch på SEB:s restaurang.

Resan fortsätter till


In Between Realities | Saga Wendotte En Saga som skaver. I In Between Realities är inget som det ser ut att vara... Residence of Impermanence av Christian Houge I Houges verk skapas ett budskap som tar avstamp i ålderstigen kolonialism, parat med ett ifrågasättande av denna utsugning av jordens resurser… Homage to Reality. I över 20 år har den brittiske fotografen Jimmy Nelson besökt och fotograferat unika kulturer på vår planet. Delusional Mandala är Lus första videoverk där hon framträder som en anime-inspirerad karaktär placerad i ett säreget universum, Gold - Sebastião Salgado. I utställningen Gold visas de ikoniska fotografierna i guldgruva Serra Pelada i Brasilien.

OBS! Denna resa är exklusivt för medlemmar i första hand - begränsat till 50 personer

När: Tisdagen den 12 november 2019
Var: Buss utgår från Stadshusets baksida i Nyköping..
Tid: 09.00 (kom gärna 08.45). Hemkomst ca 18.00.
Inträde: 580:- inkl bussresa, två guidningar, lunch och inträde fotografiska.
Anmälan: Agneta Åhl mobil 070 614 28 06 eller per mail: agnetaahl@telia.com
Sista anmälningsdag: 1 november. Meddela ev. allergier.

 

KONSTCIRKELN

Konstcirkeln i Konstföreningens regi startar höstens första träff måndagen den 23 september 2019.

Vad vi diskuterar bestämmer vi tillsammans från gång till gång. Om du är intresserad att delta så finns det ett fåtal platser kvar. Datum för våra träffar är måndagar 23 september, 21 oktober och 28 november klockan 15.00. Vi träffas på Studiefrämjandets lokaler på Brunnsgatan.

Välkommen att kontakta Carin Hellberg tel. 076 24 155 14

 

OBS LÄNGST UPP TILL VÄNSTER STÅR DET HEM: Om du klickar på det ordet kommer du tillbaka till startsidan