KALENDER

180911

 HÖSTEN 2018

Efter en varm solig sommar önskar vi våra medlemmar välkomna till en innehållsrik höst med oss i konstföreningen.

 

Utflykt till Lid med besök i Lids kyrka som är enastående i många avseenden. Framför allt gäller detta kalkmålningarna från mitten av 1400-talet. Dessa har målats av Albertus Pictor, Sveriges mest namnkunnige målare under medeltiden känd för ett trettiotal utsmyckningar i Mälarområdet och Sörmland. Lids kyrka är också unik genom det enda bevarade signerade självporträttet av Albertus Pictor. Allt detta kommer vi att få uppleva, samt mycket mer, genom en guidad tur av professor Tom Sandkvist den 6 oktober 14.00 – 17.00 men dagen innehåller mer. Vi fortsätter till Ann Edholms ateljé. Ann är född 1953, hör till den svenska samtidskonstens mest uppmärksammade konstnärer känd för sina ofta monumentala ”geometriska ” kompositioner. Ann är utbildad vid konsthögskolan i Stockholm och senare även professor i måleri vid samma högskola, ledamot av Kungliga akademien för fria konsterna och även professor vid såväl konsthögskolan Valand i Göteborg och konsthögskolan i Umeå samt med en lång rad separatutställningar i såväl Sverige som utomlands. Visning och samtal i Anns ateljé.
Konstföreningen bjuder på kaffe och tilltugg. Anmälan till en spännande utflykt till . Agneta Åhl mail: agnetaahl@telia.com eller mobil 070-614 28 06

Den 23 oktober välkomnar Ulrika och Carl-Louis Sandblom oss till Mosstorp klockan 19.00.
Mariefreds Konstförenings ordförande Hans Lundén håller föredrag med titeln ”Tack vare Hitler och Stalin” bakom denna märkliga rubrik berättas om de konstnärer som under andra världskriget tvingades lämna sina hemländer och i Sverige få en fristad. Här kunde de berika kulturlivet genom nya impulser, det var konstnärer som Endres Nemes, Lotte Laerstein, Ilon Wikland samt arkitekter som Arne Jakobsen och Josef Frank.
Anmälan till Ulrika på mail: ulrika.a.k.sandblom@gmail.com eller mobil 07055 44 758. Kostnad 100 kr för medlem 150 kr icke medlem.

 

Utställning Den 3 november klockan 11.00 har Nino Ramsby vernissage på Galleri Fiskhuset. Nyköpings Konstförening välkomnar Nino Ramsby som höstens utställare.
Med en nyfikenhet som drivkraft använder sig Nino Ramsby av sitt konstnärsskap för att förstå mer om livet, sig själv och andra. I måleriet har Nino två huvudspår. Det abstrakta, där han inte har någon bestämd vision kring bilden och det föreställande, där han oftast tolkar ett redan befintligt motiv.
Ninos måleri kan kännas igen i hans musik, där form- och färgkombinationer blir de harmonivärldar han placerar sina melodier i.
Nino är även musiker och har sedan tidigt 90-tal släppt ett 20-tal skivor.
Se separat vernissageprogram!

 

Konstresa den 11 november
William Morris på Millesgården och John Singer Sargent på Nationalmuseum
Läs det bifogade reseprogrammet och observera tiden för anmälan.
Ännu en gång får vi tillsammans göra en resa med Forssjö buss, en resa som erbjuder lite utöver det vanliga.
Se bifogat reseprogram!


Välkommen till en höst med konstföreningens evenemang!
Finns det plats, så tag gärna med en eller flera vänner!
På vår hemsida hittar du mer information www.nkf16.n.nu

 

 


PROGRAM VÅREN 2018

Nu går vi mot ljusare tider och vi vill bjuda er medlemmar på ett vårprogram i konstens tecken.

Konstcirkeln har redan börjat, men tre tider återstår nämligen den 26 februari, 26 mars och den 23 april. Som alltid trevliga diskussioner kring konst och konsthantverk. Studiefrämjandet på Brunnsgatan är som vanligt vår mötesplats. Tid 15.00. Välkomna! Kontaktperson: Carin Hellberg tel: 076 2415514

Årsmöte söndagen den 4 mars 2018 på NK-villan. Vi hälsar föredragshållaren Elisabeth Rosenlund välkommen till oss, se inbjudan till Årsmöte!

Besök hos Carl Wellander på Bryggeriet! Carl en autodidakt skulptör som skapar skulpturer i brons, stengods snö och is. Carl är sedan hösten 2017 medlem i Skulptörförbundet. Välkomna måndagen den 9 april kl 18.00!

Vårens Konstresa! Kan Pablo Picasso fortfarande överraska? Följ med oss till Louisiana och Picasso Keramik 19 – 20 april! Vi besöker även Mjellby konstmuseum med Halmstadgruppens konst. Se reseprospekt med program och anmälan senast 12 mars!

Föredrag Anna-Kaisa Summanen Öhgren kommer tillbaka till oss den 26 april och håller föredrag om ”Ett Konstnärspar”! Den här gången lyssnar vi på henne i ”Ladugården” på Mosstorp. Biltransporter ordnas från stan. Anmälan och mer information Agneta Åhl tel 070 614 28 06. Pris 100 kr medlem, 150 kr icke medlem.

Välkommen till en vår med konstföreningens evenemang och ta gärna med en eller flera vänner! På vår hemsida www.nkf16.n.nu hittar du mer information.

Styrelsen

 

 

   

 

  

 

Kontaktperson Agneta Åhl agnetaahl@telia.com  , mobil: 0706142806

Till slut vill vi påminna om betydelsen av mailadresser för kommande utskick. Den kan noteras vid inbetalningen av medlemsavgiften för 2018 om det inte gjorts tidigare eller skickas direkt till rhr@telia.com.

Detta är vad vi har planerat för våren och vi hoppas att ni besöker våra evenemang och gärna tar med en eller flera vänner.

Här läser ni mer om Nyköpings konstförenings föreläsningar och andra evenemang.

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 TIDIGARE

Torsdagen den 1/12 18.00 höll Claes Wikander ett föredrag om föreningens 70-åriga verksamhet på Mosstorps gård.

Tisdagen den 1/11 18.00 Föredrag i NK-villan av Rektor Anna-Kaisa Öhgren, Antikskolan, Stockholms Auktionsverk om Helene Schjerfbeck.

Helene Schjerfbeck, 1862-1946, var en finlandssvensk konstnär. Hon började måla i 1800-talets naturalistiska och historiserande stil men utvecklade genom åren ett alltmer reducerat och sparsmakat modernistiskt måleri. Hon är mest omtalad för sina uttrycksfulla och avskalade självporträtt. Se även t.ex. Wikipedia.

 

OBS LÄNGST UPP TILL VÄNSTER STÅR DET HEM: Om du klickar på det ordet kommer du tillbaka till startsidan